logo
historie 1 historie 2 historie 3 historie 4
De ontstaansgeschiedenis van Château de Tavigny gaat terug tot de vroege Middeleeuwen. In het jaar 893 is ‘de heerlijkheid Tavigny’ in het bezit van het klooster in Prüm, net over de Duitse grens. Omstreeks het jaar 900 is de donjon in Tavigny gebouwd. Enkele eeuwen later wordt deze verdedigingstoren extra beschermd door er vier ronde torens in een carré rondom te plaatsen. De torens worden onderling verbonden door blinde muren met op één plaats een poort.
In de 14e eeuw komt het domein, samen met de burcht, in handen van de feodale familie d’Ouren. Deze familie stamt uit Ouren, een plaatsje dat ligt in het grensgebied van het huidige België en Duitsland. Hun stamboom en familiewapen gaan terug tot in de 12e eeuw. In 1596 trouwt Jean d´Ouren met Ardrienne van Pallant en wordt de burcht tot kasteel verbouwd.
Van de oude burcht worden twee ronde torens afgebroken en vervangen door bijgebouwen. De schietgaten in de muren van de overgebleven twee torens getuigen nog van onrustige Middeleeuwse tijden. In de kelder van een toren is nog de toegang te zien van de vluchttunnel waar de heer gebruik van maakte als de strijd verloren dreigde te gaan.
De d´Ourens zijn geziene figuren in de adellijke kringen van Luxemburg en de Eiffel en bekleden belangrijke militaire posities. Tot het begin van de 18e eeuw zijn zij de heren van Tavigny.
Als in 1730 Jean Francois baron d’Ouren sterft laat hij het kasteel na aan de tweede zoon van zijn zuster, Hubert Sebastian baron van Dobbelstein d´Eyenbourg. In 1811 sterft ook deze familie uit en gaat het kasteel over naar een neef, Gabriel Auguste, graaf de Ludre. Deze officier in het leger van de Franse Koning verkoopt het kasteel in 1824 aan een rijke leerlooier uit Stavelot. Dit is tevens het einde van de heerschappij van de heren van Tavigny.

accomodatie
interieur
route
contact